Pagini

Get a Free iPhone 4 from Xpango - click here

sâmbătă, 19 februarie 2011

Recomandări tehnice - Încolţirea cartofilor pentru sămânţă


La încolţirea cartofului, se disting două etape: preîncolţirea şi încolţirea propriu-zisă.

– pentru a provoca preîncolţirea tuberculilor, aceştia se strâng în grămezi de circa 40 cm înălţime, se ridică temperatura în cameră la 15-18°C şi se ţin 8-10 zile. Pentru a apărea cât mai mulţi colţi pe fiecare tubercul, este bine ca geamurile să fie acoperite cu hârtie neagră sau cu obloane de scândură şi tot timpul încolţirii să se facă aerisirea camerei.


– după ce pe suprafaţa tuberculilor au apărut colţi albi de 1-2 mm lungime, începe încolţirea propriu-zisă. În acest scop, tuberculii se aşază pe rafturi, în lădiţe speciale sau jos pe podea. Rafturile se construiesc din scânduri, leaţuri, şipci sau nuiele şi au lăţimea de 1,2-1,6 m, iar între poliţe se lasă distanţa de 50 cm; se aşază perpendicular pe zidul cu ferestre şi se lasă între ele cărări de 50-60 cm. Lădiţele se fac lungi de 60 cm, late de 40-50 cm şi adânci de 12 cm. Vor avea la capete 4 picioare de câte 30 cm lungime, prevăzute cu o bară deasupra şi se aşază în acelaşi fel ca rafturile. Încolţirea pe podea se face aşezând tuberculii într-un strat de 2-3 rânduri, în benzi late de 1,2-1,5 m, cu cărări între ele de 60 cm.

În timpul încolţirii:

- ‑temperatura camerei trebuie să fie de 12-15°C ziua şi de 10-12°C noaptea;
- ‑aerisirea se face zilnic pentru ca colţii să nu se alungească şi să nu li se înnegrească vârfurile;
- ‑din 7 în 7 zile, tuberculii se întorc de pe o parte pe alta, cei din rândul de jos fiind trecuţi în rândul de sus; cu această ocazie se elimină cei cu colţii filoşi şi cei care se strică;
- ‑pentru ca aerul din cameră să fie umed, se stropeşte podeaua cu apă în aşa fel încât să nu băltească şi lângă sobă se ţine un vas cu apă.

Preîncolţirea şi încolţirea nu sunt operaţii grele, ci foarte pretenţioase în ceea ce priveşte minuţiozitatea. Ca atare, toţi locuitorii satelor trebuie să-şi însuşească bine această tehnică cerând sprijinul specialiştilor.
Pentru a obţine producţii cât mai mari de cartof pentru consum timpuriu trebuie îndeplinite două condiţii de bază: să se folosească numai soiuri extratimpurii sau timpurii şi să se facă încolţirea cartofilor pentru sămânţă înainte de plantare.
Prin încolţire se urmăreşte scoaterea tuberculului din repausul germinal şi formarea colţilor până la dimensiunea de 1-1,5 cm, iar principalul rol al acestei lucrări este acela de a grăbi răsărirea plantelor.

De regulă, cartoful răsare în 30-35 de zile. Dacă se plantează cartofi încolţiţi, răsărirea are loc în 20-25 de zile. Având în vedere că producţia medie de cartof creşte zilnic cu 450-600 kg tuberculi la hectar, prin încolţire se obţine deci un spor mediu de producţie de 4.500-6.000 kg/ha.
Încolţirea durează 20-35 zile şi se face în încăperi încălzite. Obişnuit, operaţia începe cu circa o lună înainte de plantare şi se face în camere încălzite la temperatura de 12-18°C, bine luminate şi cu posibilităţi de aerisire.
La sfârşitul încolţirii, tuberculii trebuie să aibă colţi scurţi (1-1,5 cm), groşi şi de culoare caracteristică soiului.

Pe lângă creşterea producţiei timpurii de tuberculi, încolţirea cartofilor pentru sămânţă înainte de plantare este folositoare cultivatorilor atât pentru acest scop al culturii, cât şi pentru faptul că în timpul ei se elimină toţi tuberculii bolnavi sau cu semne de îmbolnăvire, din care, de regulă, ies plante bolnave ce constituie surse de infecţie pentru cele sănătoase; această lucrare se efectuează când se întorc tuberculii puşi la încolţit de pe o parte pe alta şi cei din rândul de jos se trec deasupra.

Nu putem încheia aceste rânduri fără a le reaminti celor care cultivă cartofi pentru consumul timpuriu că trebuie să încheie lucrările de pregătire a spaţiilor pentru încolţire până la începutul lunii februarie.

Şi un amănunt: pentru a conduce bine procesul de încolţire a cartofilor de sămânţă este necesar ca fiecare gospodar să aibă termometru pentru camera unde se face această lucrare.
Prof. dr. doc. Matei BERINDEI
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.1, 1-15 IANUARIE 2007Vizualizari: 413

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu