Pagini

Get a Free iPhone 4 from Xpango - click here

sâmbătă, 12 februarie 2011

Recoltarea cartofului


Perioada de recoltare a cartofului variaza în limite foarte mari, în dependenţă de scopul recoltării, de soiul sau hibridul de cartof, cît şi de durata lui de vegetaţie, ea se va stabili în conformitate cu scopul cultivării lotului de cartofi.
Pentru consumul şi realizarea extratimpurie, cartoful se va recolta in luna mai, cind greutatea tuberculilor noi încă va depăşi 30g. Recoltarea se va efectua treptat, manual şi în sectoare mici, în masură cu cantitatea care poate fi realizată, totodată tuberculii se vor sorta şi curăţi pentru a le da aspect.
Cartoful timpuriu, destinat consumuui de vară se va recolta deasemeni manual sau semimecanizat, cînd peridermul (coaja) este deja bine format. Dar totusi la aceasta etapă tuberculii nu sint complet maturizaţi deaceea exfolierile sunt încă frecvente, fapt care impune deasemeni ca la cartoful extratimpuriu, livrarea cît mai rapidă.
Un loc aparte în cultivarea cartofului, îl re cultivarea pentru seminţe. În acest caz recoltarea se va reliza înante de maturizarea plantelor. Întreruperea vegetaţiei cartofului se efectuează cu scopul de a împiedica trecerea viruşilor şi altor posibile infecţii de pe frunze în tuberculi.
Cartofii pentru consum în timpul iernii, pentru păstrre şi realizarea tîrzie vor fi recoltati la maturitatea deplină a tuberculilor, cind peridermul (coaja) nu se exfoliază şi nu se vatămă la apăsarea şi fricţionarea cu degetul. Recoltarea în acest caz se va face mecanizat cu ajutorul maşinilor de recoltat cartofi.
Un alt factor care merită atenţie este perioada de recoltare, temperatura şi umiditatea solului. În dependenţă de zonă, soi, şi condiţiile climaterice a anului respectiv, durata optimă de recoltare este de 25-30 zile, şi calendaristic se încadrează aproximativ în perioada 20 august – 20 septembrie. Cum am menţionat mai sus un rol destul de important îl joaca temperatura şi umiditatea solului, la temperaturi mai joase a solului va fi mai frecventă vătămarea tuberculilor, iar la temperaturi mai ridicate tuberculii pierd din turgescenţă (Turgescența reprezintă fenomenul de umflare a celulei eucariote vegetale, în urma acumulării lichidelor, în special în cadrul vacuolelor. Acest lucru creează o presiune interioară, numită presiune de turgescență). În rezultat tuberculii pierd din greutate, cea ce influenţează greutatea cartofilor la realizare. Aşadar temperatura optimă a solului la recoltarea cartofilor este de 12-15۫C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu