Pagini

Get a Free iPhone 4 from Xpango - click here

marți, 15 februarie 2011

Conditii de pastrare a cartofului

       In pastrarea cartofului in timpul iernii, un rol foarte important il joaca conditiile de pastrare, si anume: temperatura, umiditatea, aerisirea si lumina; care favorizeaza mentinerea propietatilor sale, culinare industriale sau seminale. Daca luam in consideratie continutul de apa ce se contine in tuberculi, cit si durata relativ lunga de pastrare, atunci constatam ca aceasta creaza unele difgicultati in pastrarea tuberculilor. Deaceea trebuie organizata bine pastrarea cartofului.

       Asigurind conditiile necesare de pastrare, vom reduce pierderile de la 30-40% la mai putin de 10%, lucru de care si are nevoie fiecare producator. Astfel dar in procesul de pastrare, tuberculii trec prin procesul de transpiratie, respiratie, repausul seminal si activitatea microbiologica. Mentionez ca cu cit este mai mica transpiratia, respiratia si activitatea microbiologica, cu atit pierderile sunt mai mici. Pentru a face cunostinta mai bine cu fiecare proces in parte, si in rezultat de a cunoaste si a lua masuri corespunzatoare in pastrarea tuberculilor de cartof, vom analiza pe scurt acesti factori.
       Transpiratia - intensitatea sa este determinata de starea peridermului (coaja), umiditatea aerului si temperatura. Intensitatea transpiratie va spori in cazurile cind peridermul (coaja) este subtire sau vatamat, temperatura este ridicata si umiditatea relativ scazuta. Mai pe intelese procesul va decurge in felul umator: La ridicarea temperaturii se va acelera eliminarea apei din tuberculi, in rezultat obzininduse zbircirea tuberculilor ;i intensificarea proceselor de dezasimilare, adica pierderile de amidon si zahar, astfel micsorinduse atit calitatile seminale, alimentare si industriale, cit si rezistenta la pastrare.
       Respiratia - deasemeni este determinata de temperatura, umiditate, dar si de aeratie , maturitatea si sanatatea tuberculilor. In procesul de pastrare respiratia trebuie redusa, insa nu trebuie sistata deoarece in acest caz se va intensifica activitatea microbiologica anaeroba (ce se petrece in lipsa oxigenului) care va duce la pierderi. Activitatea microbiologica joaca un rol foarte important, deoarece activitatea microorganizmelor poate provoca infectii si boli ca putregaiul umed, uscat si inelar, care va duce la perder de pina la 30% si mai mult. In timpul repausului germinal cartofii nu vor incolti, si totodata pierderile fiind mai mici.
      Temperatura - vorbind mai concret, temperatura optima, adica cea mai buna de pastrare este 2,5 grade C, temperatura la care cartoful va suferi pierderi minime. Odata cu cresterea temperaturii se vor intensifica procesele de respiratie si transpiratie, iar la 5-6 gradeva incepe incoltirea tuberculilor. Temperaturile mai joase de 2,5 grade vor duce la indulcirea cartofului si intensificarea respiratiei.
      Umiditatea - In procesul de zvintare a tuberculilor, in depozite trebuie mentinuta umiditatea relativa a aerului in limitele de 65-80% sau chiar pina la 90%. In schimb in timpul pastrarii pentru comercializare, umiditatea trebuie putin coborita, pina la 80%. Aerisirea mare va intensifica procesele de respiratie, iar insuficienta aeratiei va intensifica activitatea micorbiologica. La inceputul pastrarii proportia de oxigen in aer trebuie sa fie de 5-12%, iar pe parcurs micsorata
     Lumina - putina lumina si o inverzire usoara a tuberculilor va mari rezistenta lor la pastrare, si cel mai important rezistenta materialului materialului de plantare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu